Raktáron lévő poszterek kiárusítása! Oriási engedménnyel Készletről!

Blog
2020.09.15 15:04

Hogyan lehetséges a tapéta eltávolítása a fal károsítása nélkül?

Hogyan lehetséges a tapéta eltávolítása a fal károsítása nélkül?

Tapétázni sem mindig egyszerű, de a tapéta eltávolítása néha még ennél is több gondot okoz. Bosszantó, sőt dühítő tud lenni, ha a vakolat is jön a tapétával együtt. Sokakban felmerül, hogy le kell-e szedni a régi tapétát, vagy meg lehet ezt a lépést spórolni? Léteznek olyan tippek, amelyekkel eme folyamatot zökkenőmentesebbé lehet tenni, ezeket mutatjuk meg.

Praktikus tanácsok a tapéta eltávolítására

A tapéta a belsőépítészek szerint az egyik legjobb lakásdekoráció. A tapétázott falak szépek, esztétikusak, karbantartásuk is általában egyszerű. Szépségük tartósabb, mint a festett falaké, de azért időnként a tapétázott falak is felújításra szorulnak. Ilyenkor az első lépés, hogy le kell szedni a régi tapétát, de hogyan? Aki először csinálja, mindenképpen figyeljen oda. 

  • Ne akarjuk megúszni a régi tapéta eltávolítását!

Akár jó állapotban van a régi tapéta, akár nem, ha új tapétát szeretnénk felragasztani, a régit mindenképpen szedjük le, mert a régi tapéta illesztési felületei domborulatként megjelenhetnek az új tapétán. Ha az évek során keletkezett esetleges falhibákat nem javítjuk ki, azzal az új tapéta várható élettartamát csökkentjük. 

A tapéta milyensége befolyásolja az eltávolítás módját, de készüljön fel arra, hogy az öntapadós tapéták eltávolításán kívül egyik módszer sem lesz leányálom. 

 

  • Normál tapéta eltávolítása

A hagyományos tapétákhoz a gőzölős módszert szokták leginkább alkalmazni. Létezik ehhez egy gőzölős tapétaleszedő készülék, amely a beletöltött vizet felforralja, gőzzé alakítja, és a gép munkalapján keresztül a gőzt kibocsátja, amely feloldja a tapétaragasztót. A mennyezetről való eltávolítás kicsit macerásabb, mert ott a fejünk fölé kell tartani a gépet.

Ha nem áll rendelkezésünkre gőzölős készülék, átnedvesíthetjük a régi tapétát enyhén mosószeres, meleg vizes oldattal, amelyhez érdemes egy kis tapétaragasztót is keverni, hogy rajta maradjon a falon, amíg az átitatódás megtörténik. Ezt az oldatot körülbelül fél órán át kell a tapétán hagyni, majd lentről felfelé óvatosan el lehet kezdeni a tapéta eltávolítását. Célszerű ehhez egy spaklit használni. 

 

  • Öntapadós tapéta eltávolítása

Az öntapadós tapéták leszedése viszonylag egyszerű, hiszen elvileg csak le kell húzni a falról, azonban itt is előfordulhat, hogy jön a fal egy része is. Arra is oda kell figyelni, hogy az öntapadós tapéták után maradhat egy alap ragasztóréteg a falon, amelyet vizes átitatás után le kell kaparni. A webáruházunkban forgalmazott öntapadós tapéták eltávolítása egyszerű.

 

  • Mosható és különleges tapéták eltávolítása

A mosható és dombornyomott tapéták a fenti átitatós eljárásnak ellenállnak, hiszen a víz lepereg róluk. A tapétázásban jártas szakemberek szerint érdemes ezeknél a különleges felületet például dörzspapírral ledörzsölni és utána a gőzölős eljárást megpróbálni.

  • Mire figyeljünk még?

A tapéta eltávolítása során használjunk kesztyűt, védőszemüveget, és a hajunkat is óvjuk a felgőzölt ragasztótól. A munka során tartsuk távol a gyermekeket. A tapéta leszedése után távolítsuk el az összes maradék ragasztót, és az új tapéta felrakása előtt javítsuk ki az esetleges egyenetlenségeket a felületen, és hagyjuk a felületet megszáradni, mielőtt a következő fázisba kezdenénk. A leszedett tapétát gyűjtsük olyan helyen, ahol nem ragadhat hozzá semmihez.

Az új tapéta kiválasztásához nézze meg webáruházunk kínálatát, ahol számos különleges tapétát talál.

10.000 Ft visszajár, ha képet küld a felhasznált termékről!

Ajándék élményutalvány