Blog
2021.02.12 12:01

Miért kell figyelni a tapétaragasztó kiválasztásánál?

Miért kell figyelni a tapétaragasztó kiválasztásánál?

Ha nem öntapadós tapétával dolgozunk, akkor bizony a tapétaragasztóra oda kell figyelni. A ragasztót kicsit talán a rágógumihoz lehetne hasonlítani: ha rendeltetésszerűen használjuk, akkor nagyon klassz, de ha belelépünk, vagy a hajunkba ragad, vagy netán összeragaszt olyan dolgokat, amelyeket nem kellene, akkor bosszantó. A tapétaragasztónak több típusa van, hogy melyiket használjuk, függ a tapéta típusától és még egyéb tényezőktől. Ezeket nézzük át ebben az írásban.

A tapétaragasztók fajtái

A ragasztó olyan anyag, amelyet arra használnak, hogy két vagy több anyag között tartós kötést létesítsen anélkül, hogy az összeragasztott dolgok szerkezete vagy lényeges tulajdonságai megváltoznának. Legtöbbször cseppfolyós állapotban hordják fel a felületekre, és száradás után megkeményedik, így jön létre a kötés a ragasztó és a ragasztandó tárgy között. Tapétázásnál a két összeragasztandó anyag a felület és a tapéta.

A tapétaragasztók a bennük lévő fő alapanyag alapján különböztethetők meg:

  • Keményítő - A növényekben található fehér, porszerű anyag a növények tartalék tápanyaga, amely hideg vízben nehezen oldódik, ezért oldásához a vizet felmelegítik, vagy lúgoldatot adnak hozzá.
  • Cellulóz - A növényi rostok vázszerkezetét alkotó elem, vízben egyáltalán nem oldódik, szálas, rostos anyag. Ragasztót oldással lehet készíteni belőle, karboxi-metil-cellulóz és metil-cellulóz segítségével.
  • Műgyanta - A növényi gyantákhoz hasonló mesterséges gyanta, amely vegyileg nagyon különbözhet a természetes gyantától. Vagy vízzel keverhető por vagy vízzel készre kevert kence formájában kapható.
  • Kombinált - Mivel a műgyanta drága, a természetes ragasztók pedig nem mindig elég erős kötést hoznak létre, léteznek kombinált megoldások is. Egyes speciális tapétáknál csak kombinált ragasztót érdemes használni.
  • Oldószeres - Abban az esetben, ha nincs nedvszívó felület, kontakt ragasztót kell használni, amely lehet oldószeres vagy oldószermentes. Figyelni kell, hogy az oldószer ne oldja a tapéta anyagát.

 

Tapétaragasztó választása

Mindig a tapéta anyaga a legfontosabb a ragasztó vásárlásánál. A tapétagyártók általában fel is tüntetik, milyen ragasztót javasolnak a tapétához. Különféle tapétákat forgalmazó webáruházunkban nagyon sok esetben ajándékba adjuk az adott tapétához szükséges ragasztót, vagy a vásárlásnál az ajánlások között jelezzük, mely típusok valók az adott tapétához. 

Papírtapétához keményítő- vagy cellulózalapú ragasztó elég. Vlies, vinyl, hab, fűrészporos, textil és velúr tapétákhoz inkább a kombinált műgyanta erősítésű ragasztókat ajánljuk. Üvegszálas tapétához műgyantaragasztó illik, míg a nem nedvszívó felületekhez az oldószeres ragasztót javasoljuk. Választás előtt olvassa el a ragasztók leírását!

Bordűrökhöz, szegélycsíkokhoz létezik speciális bordűrragasztó

 

Tapétaleoldók

A ragasztót nem csak feltenni, hanem olykor eltávolítani is szükséges, ami nem mindig problémamentes. Erre találták ki a tapétaleoldókat, amelyek elősegítik a régi ragasztóréteg felpuhítását, s ezzel megkönnyítik a régi ta­péta eltávolítását. Használatuk előtt a régi tapéta vízzáró rétegét meg kell karcolni, hogy a tapétaoldó eljusson a ragasztórétegig, és az alsó papírréteg át tudjon nedvesedni.

Ha nincs speciális tapétaleoldónk, papírtapétánál a vizes átnedvesítés is beválhat. A tapéta eltávolításról egy korábbi cikkünkben már írtunk részletesen.