Blog
Webáruház
2021.05.27 10:18

A szám szerinti kifestők története

A szám szerinti kifestők története

Az 1950-es évek elején, a háború utáni jólétnek, a szabadidőnek és a demokratikus gondolkodásmódnak köszönhetően a számokkal történő festés népszerű szabadidős tevékenységgé vált.

Az első kifestő készletek

A festőkészlet 2 ecsetet és körülbelül 90 előkevert, számozott festéket tartalmazott, amelyeket a vásznon vagy a deszkán lévő számozott területekre kellett felvinni. Az így kapott kép meglepő és kellemes volt.

Korabeli vélemény

A hobbi egyik hálás rajongója ezt írta: "Tudom, hogy nem vagyok túl jó művész, és soha nem is leszek az. Sokszor próbáltam megrajzolni legalább valami felismerhetőt eredménytelenül. Szóval miért nem mondta még senki korábban, hogy ez lehetséges és izgalmas? Így most az ötödik képet festem, és nem állhatok le." A számok szerinti festmények sok embernek segítettek a művészet és a kreativitás világában, akik még soha nem tartottak ecsetet a kezükben.

A számok szerinti festés kitalálói

A festmények alkotói Max S. Klein, egy detroiti festékgyártó cég tulajdonosa, és Dan Robbins művész, aki előállt az ötlettel, és lefestette az első ilyen jellegű festményeket. Klein cége 1951-ben kezdett el festékkészleteket árusítani a Craft Master márkanév alatt. 1954-ig mintegy 12 millió készletet adtak el. A legnépszerűbbek a klasszikus és a tengeri tájképek, a háziállatok képei, valamint a Leonardo da Vinci féle Utolsó vacsora volt. A festőkészletek csomagolásán a felirat így hangzott: "Mindenki Rembrandt!"

A számok szerinti festés hódítása

Amikor a számokkal készült kifestők meghódították Kanada, Anglia, Franciaország, Németország, Olaszország és Norvégia piacát, a témákat a nemzeti ízlésnek és preferenciáknak megfelelően kezdték kiválasztani. Például Angliában népszerűek voltak a Shakespeare szülőhelyét ábrázoló festmények, és a párizsi témára is nagy szükség volt az amerikai piacon levő francia vásárlók körében.

A kritikusok

Míg a kritikusok azzal érveltek, hogy "az ilyen művészek csak az időpazarlás területén mesterek", addig az új hobbi tovább lendült: sokan megismerkedtek a képzőművészeti eszközökkel és a rajzolási technikákkal, és a vásárlók mintegy 10% -a végül visszatért vásárolni hagyományos festészeti kellékeket, és kipróbálta magát ezen a területen.

Számosfestők ma

A karantén ideje alatt újból óriási lendületet kapott a szám szerinti festés. Rengetegen kezdtek el hobbyból festegetni ezzel elütni az unalmas órákat. Facebookon is gombamód szaporodnak a Facebook csoportok, amit ezen hobby kedvelőknek szól. A kereskedelemben is megjelent rengeteg fajta szám szerinti kifestő Nagy kínálatból válogathat a webáruházunkban is.