Blog
2020.12.18 22:09

Afrikai motívumok a lakásban - harmóniában egy idegen kultúrával

Afrikai motívumok a lakásban - harmóniában egy idegen kultúrával

Afrika rengeteg mintával rendelkezik, bárhová nézünk, formák és színek, textúrák és vonalak ismétlődését látjuk a legkülönfélébb elrendezésekben. Amellett, hogy ilyen tekintetet vonzó, az afrikai mintakészítés ugyanolyan ősi dolog, mint a ritmus, a kultúra része: bárhol is járunk Afrikában, találunk mintákat a házak díszítésében, az út mellett sétáló nő fején lévő szövött kosáron, a ruhájához használt színes, nyomtatott vagy festett szöveten. Ezek az afrikai motívumok érdekes hangulatot adhatnak a lakásnak, mutatunk néhány példát.

Az afrikai motívumok lelőhelyei

A természetben és Afrika különböző tájain vannak olyan minták, amelyek vizualizálhatók vagy konceptualizálhatók. A szárazföldön a botanikai elemek megfigyelése, mint a levelek, fák, termések és magvak elegáns formákat, vonalakat és mintázatot tárnak fel. Az afrikai fák és sziklák délutáni árnyéka is gyönyörű mintázatokat alkot. Tanulmányozhatjuk az állatok, madarak és rovarok álcázási mintázatát is.

A vizek örvénylése, az óceán hullámainak partra verődése mind újabb mintákat és textúrákat hoznak létre a homokban vagy a vízben. A tengeri kagylók, halak és korallok is adhatnak jó pár ötletet. 

A hajviseleteknél tudjuk, hogy az afrofonás egy bonyolult művelet, de ha elkészül, az eredmény szemet gyönyörködtető. Figyeljük meg a hajfonatok pontos, ritmikus sorait, amelyeket néha bonyolultan díszítenek az egyedi ismétlődő minták. Figyeljük meg ezeket a részleteket, kapcsoljuk be a ritmusérzékünket, és meg fogjuk találni a forma és az alak (minták) ismétlődését mindenben!

A zebraminta örök klasszikusnak számít az egész világon, ez ma már annyira megszokott, hogy csak a zebramintától nem is lesz afrikai a hangulat a lakásban. Szintén gyakori motívum a pálmalevél, ennek mintái is sokféleképpen megjelennek. 

A mintastílusok és motívumok etnikai kultúrától függően változhatnak, betekintést engedve a személyes stílusba és a kulturális szempontból specifikus esztétikába.

 

A motívumok alkalmazási lehetőségei

A motívumokat két csoportra oszthatjuk:

  1. Geometriai - rombuszok, ellipszisek, háromszögek, téglalapok, párhuzamos cikk-cakk vonalak, egymást metsző vonalak, pontok, körök, ívelt vonalak vagy hullámok, spirálok
  2. Szimbolikus - természetes vagy ember által készített reprezentatív motívumok, például keresztek, félholdak, csillagok, mozaikok, virágok, gyümölcsök, magvak, fák, amelyeket emblematikusan használnak.

A szimbólumok a társadalom kultúrájának vizuális kifejezői, a filozófia, az identitás és a történelem megjelenési formái. Lehet közmondásbeli jelentésük, gyakran egy törzs kollektív bölcsességét jelenítik meg. Kommunikálhatnak tudást, érzéseket és értékeket, ezért fontos szerepet játszanak az afrikaiak életében. Bármit képesek ábrázolni az állati és emberi viselkedéstől a fontos eseményekig, vagy egyszerűen tükrözhetik környezetüket és életük különféle aspektusait. A maszkok és textilek mintáit a törzsek azonosságának egyik formájaként használják.

Ha Ön bármilyen formában kötődik Afrikához, ezt megjelenítheti a dekorációban is.

 

Afrikai motívumok megjelenése a dekorációban:

  • Afrika témájú fotóposzter és posztertapéta
  • Afrikából származó szobrok, textíliák, használati vagy dekorációs tárgyak
  • Afrikai színeket és mintákat megjelenítő képek, poszterek, használati tárgyak
  • Afrikai zászlók, szőnyegek, drapériák

További inspirációkért nézzen szét webáruházunkban!