Blog
2021.01.26 10:50

Milyen szempontokat mérlegeljen a gyerektapéta kiválasztásánál?

Milyen szempontokat mérlegeljen a gyerektapéta kiválasztásánál?

A gyerekszoba egy különleges hely, ahol általában a játéké a főszerep, és ez mind a dekoráció, mind a berendezés kiválasztásánál szerepet játszik. Ellentétben a ház egyéb tereivel, például a hálószobával vagy a nappalival, a gyerektapéta kiválasztásánál tekintetbe kell venni néhány különleges sajátosságot, amely a gyermekkor velejárója, és befolyásolja például a tapéta anyagát és a tapéta alkalmazhatóságának időbeli korlátját. Ebben a cikkben összeszedtük, amit a gyerekszoba tapétázásáról tudnia kell.

Mit tekintünk gyerekszobának?

Legyen szó hálószobáról, játszószobáról vagy -sarokról, pince- vagy padláshelyiségről, e cikk alkalmazásában a „gyerekszoba” kifejezés arra a helyiségre vagy térre utal, amelyet a gyerekek legtöbbször használnak. Ugyanakkor a „gyerekek” meghatározása nyitottabb, a csecsemőtől a tinédzserig terjedhet. Az egyik cél az, hogy olyan háttérképeket válasszunk, amelyek „együtt növekszenek” a gyermekeivel.

A gyerekszoba dekorációjának tervezésénél Ön megkapja a lehetőséget, hogy valóban kreatív legyen, különösen azért, mert a gyerekek preferenciái eltérhetnek (és valószínűleg el is fognak térni) a belsőépítészek javaslataitól, és Ön ismeri legjobban gyermekét. Merész színek, extravagáns minták - tökéletesek a fiatalabbak ízlésének megfelelő helyiség kialakításához.

 

Milyen kérdéseket kell feltenni a gyerektapéta kiválasztásánál?

  • Ki fogja használni a szobát?

Mivel egy másik személy számára tervezi a szobát, mindenképpen vonja be őt a tervezésbe. Ha lehet, engedje, hogy a gyerek beleszólhasson a végső tapétaválasztásba, ezzel érezni fogja, hogy részt vesz a folyamatban. Ez azt is jelenti, hogy a szoba végső kialakítása testre szabottabbnak tűnik. 

 

  • Hány falat kell tapétázni?

Nagyon sokféle megoldás közül választhat, például a hagyományos négy fal tapétázása vagy egy egyedi fal létrehozása. Több tapéta kombinálása is érdekes, valóban egyénre szabott és egyedi hatást eredményezhet, és tökéletes megoldás lehet, ha két vagy több gyermek közösen használja a szobát. Előfordul, hogy a szobát használó gyerekek ízlése eltér, ezért a több szín és minta alkalmazása segíthet abban, hogy a tér mindenki számára tökéletes legyen.

 

  • Meddig szeretné, hogy a tapéta kitartson? 

Természetesen a válasz az, hogy „sokáig”. Mint a ház bármely helyiségének tapétája, a gyerekszobai tapéta is hosszú ideig tarthat. A tartósság ebben az esetben inkább az életkor függvénye, mivel a gyerekek gyorsan felnőnek, és ízlésük is változik. Vagy olyan tapétát választ, ami a későbbi gyerekkorban is valószínűleg tetszeni fog, vagy vállalnia kell, hogy később majd cserélnie kell a tapétát. Vannak olyan minták, amelyeket nem fog “kinőni”, például virág, geometriai, absztrakt, stb. minták.

 

Milyen legyen a tapéta anyaga, színe és mintája?

Érdemes olyan anyagot választani, amely kiállja az idő próbáját fizikailag is, tehát könnyen tisztítható, ellenáll a nedvességnek és zsírnak, a ragacsos kezeknek. Nézzen szét kicsit webáruházunk kínálatában!

 Bármely gyerekszobánál célszerű az élénk, vonzó színekre összpontosítani, amelyekkel a tér vonzóbbá, barátságosabbá és nyitottabbá válik. Míg egy sötétebb színösszeállítás elegánsnak és kifinomultnak tűnhet egy ebédlőben vagy nappaliban, túl sivárnak tűnhet egy gyerek hálószobájába. Természetesen a szín szubjektív, ezért mindenképpen kérje ki a gyerekek véleményét arról, hogy milyen színeket szeretnek a legjobban.