Blog
2020.12.27 15:36

Részletes útmutató a dekorációs matricák használatához

Részletes útmutató a dekorációs matricák használatához

A modern lakásokban általában nagyon sok az üres falfelület. Ha költségtakarékos megoldást keres az üres falak díszítésére, akkor a dekorációs matricák jó választásnak bizonyulnak. Mivel egyáltalán nem bonyolult a felhelyezésük, a lakberendező segítségétől eltekinthetünk. Néhány hasznos tudnivalót azonban megosztunk Önnel a matricák használatával kapcsolatban, nehogy a matricák a kukában végezzék.

Tippek a dekorációs matricák alkalmazásához

A matricák vinyl alapú öntapadós fóliából készülnek, környezetbarát, egészségre nem káros festékkel nyomtatva.

 

Tudnivalók a falfelülettel kapcsolatban:

 • Fontos tudni, hogy a matricákat nem szabad frissen festett felületre tenni, körülbelül 2 hetet várni kell, hogy a fal teljesen kiszáradjon. 
 • Érdemes a vásárlás után rövid időn belül feltenni a matricákat, mivel idővel gyengül a ragasztóanyag, ezáltal nehezebb lesz a felragasztás.
 • A felületet minden esetben alaposan meg kell tisztítani, még a frissen festett falat is portalanítani kell a felhelyezés előtt.
 • A rosszul előkészített falra tett matrica a falat károsíthatja, vagy ha nem tud megtapadni, elválhat a faltól és leeshet.
 • A matricák tartóssága nagymértékben függ a használt falfesték típusától. 
 • A matrica csak bizonyos felületekre alkalmazható. A felület legyen sima, időjárásálló és tiszta. Kerülje az érdes vagy texturált felületeket, a stukkókat. Ideális felületek a sima fémek, az üveg és a festett falak. 
 • Egyenetlen felületeknél a felrakás után hajszárítóval felmelegíthető a matrica, és így kicsit jobban el lehet egyengetni.
 • A matricát fel lehet tenni háttérképre is, de legtöbbször nehéz onnan eltávolítani.
 • Kültéren csak korlátozottan alkalmazható.
 • Fürdőszobai elhelyezésnél gondoljon a hőmérsékletre és a nedvességre, a csempe, a zuhanykabin üvege vagy a tükör is alkalmas lehet dekorációs matrica alkalmazására.
 • Faburkolatokhoz a matricák nehezen tapadnak.

 

A dekorációs matricák felrakása

A matricák felragasztása nem bonyolult, de igényel néhány alapvető kelléket és némi precizitást. Mindössze néhány szerszámra lesz szükséged, vízmértékre, tiszta rongyra, papír ragasztószalagra, ollóra, bankkártyára vagy simítóra. 

 

A lépések a következők:

 1. A matrica kiválasztása és megrendelése webáruházunk gazdag kínálatából
 2. Felület megtisztítása
 3. Matrica helyének meghatározása odapróbálással, hely bejelölése
 4. Matrica kiterítése egy sima felületre, kisimítás
 5. Hordozóréteg megbontása, kisebb matricáknál le lehet húzni 
 6. Matrica felhelyezése
 7. Hordozóréteg eltávolítása
 8. Simítás

 

A felragasztott matricát a későbbiekben enyhén nedves törlőkendővel, ruhaanyaggal lehet óvatosan tisztítani.

A felhelyezést követő egy napban figyelni kell arra, hogy a hőmérséklet a helyiségben ne változzon jelentősen. 

Nagyobb matricák esetén célszerű segítséget kérni, legalább ketten elhelyezni. 

 

Matricák eltávolítása

Bár elvileg a matricák eltávolításakor nincs sérülés, mégis van némi kockázat. Legjobb az eltávolításnál hajszárítót használni, a hőt a matrica széle felé irányítsa. Ha elég meleg, a szélétől kezdve óvatosan elkezdheti lehúzni. Ezt a fűtési folyamatot ismételheti, amíg elkészül.

Finoman és lassan kell végezni az eltávolítást. Ha túl gyorsan végzi, akkor a fal károsodhat. Az esetleges ragasztómaradványokat szappanos vízzel távolítsa el.

Ablakról borotvapengével lehet legegyszerűbben eltávolítani a matricát. Itt is használhatjuk a hajszárítót a meglazításhoz.