Blog
2021.12.28 10:00

A téli hónapok dizájnja: skandináv tapétázási stílusok

A téli hónapok dizájnja: skandináv tapétázási stílusok

Felújítanád otthonod? Egyszerű de mégis nagyszerű dizájnról álmodozol? Akkor a skandináv stílus tökéletesen passzolna hozzád! Mai blogcikkünkből inspirációt gyűjthetsz otthonod kicsinosításához!

 

Köztudottan a skandinávok a letisztultságukról, minimalista dizájnjaikról híresek és nincs ez másképp az otthonukban sem. Gyakoriak a fekete-fehér elemek, többnyire a hófehér falak, házon belül és kívül is. Tapétázási szokásaikat tekintve azonban az egyszerűbb “kötött” világos mintáktól kezdve nagyon extrém kifejezőeszközöket is alkalmaznak.

​​A skandináv dizájnt az egyszerű formalitás és funkcionalitás jellemzi. Skandináviában a hangsúly a világos tervezésen alapszik. Kiemelkedő gazdagság nélkül, a tervezés ragaszkodik az egyszerűséghez és az intelligens megvalósításokhoz. A skandináv tervezők tökéletesen értik a módját, hogy a letisztultságot hogyan tudják fergetegessé varázsolni.

A jelenlegi és néhai skandináv művészek kiemelkedően jeles művészi munkássága a tapéták mintázatán, textúráján is visszaköszön. Ilyen megemlítendő alkotó volt Ingvar Kamprad (IKEA), Sven Gottfrid Markelius, Axel Alarik Pehrsson-Bramstorp, Arne Jacobsen, Stig Lindberg.

Jellegzetes, skandináv tapétákon megjelenő motívumok:

  1. A történelmi minták: A skandináv tapéta dizájn korai időszakából származó hangszeres tapétázási minták egyre felkapottabbak lesznek napjainkban. Leginkább antik, de stílusos bútorokkal kombinálva, régi épületekben, apartmanokban alkalmazzák.
  2. “Nature” motívumok: A természet motívumok ábrázolás, így a fák, bokrok, gallyak, bogyók, valamint erdei állatok, madarak, mókusok tapétán való ábrázolása régóta a skandináv építészet és a minták alappillére.
  3. Grafikai minták: A formatervezés és a grafika a skandináv országok velejáró ábrázolási módja. Közel 100 évig számos skandináv grafikus világi elit volt és ragaszkodnak hozzá, hogy munkájukat tapétákon folytathassák.
  4. Szalagminta: A csíkos, sávos minták régi hagyományokkal rendelkeznek a skandináv országokban. Abban az időben, amikor az Ikea mindig háttérképeket árult, a skandináv csíkos tapéta a skandináv életmód és skandináv háztartások részévé vált.
  5. Apró, színes minták: A finom és időtlen kis minták jellemzik a skandináv gyermekszobák és vidéki házak stílusát. Leginkább a fenntarthatóságot hangoztatják, valamint a természetközeliség kap főszerepet ezen tapéták esetében.
  6. Legendák és mesék: Skandinávia számos regét, történelmi elbeszélést tart fenn, amelyek nemzedékről nemzedékre élnek tovább. Ezen történetek elevenednek meg a tapétákon is kisebb lényekkel ábrázolva. Gyakorta használatos gyermekszobákban ez a tapéta minta.


Akár skandináv, akár más témájú falakra vágysz és amennyiben kellő ötletet és inspirációt gyűjtöttél otthonod átalakításához, látogass el a Tapetaposzter.hu oldalára és válogass kedvedre több száz tapéta közül.

10.000 Ft visszajár, ha képet küld a felhasznált termékről!