Blog
2022.02.08 08:00

Beltéri falpanelek tárolása és felhelyezése

Beltéri falpanelek tárolása és felhelyezése

Korábbi blog cikkünkből már megtudhattad, hogy milyen az ideális konyhai falpanel, néhány hasznos tippet is megosztottunk a felhelyezéséről, azonban most egy átfogóbb, minden helyiségre vonatkozó “falpanel-kisokossal” készültünk.

A 3D falpanelek már évek óta nagy népszerűségnek örvendenek, kiváló választásnak bizonyulnak, ha nem szeretnénk csempézni, vagy tapétázni. A 3D falpanelek új dimenziót jelentenek a burkolásban, hiszen az esetükben valóban három dimenzióról beszélhetünk, mivel a panelek dombornyomottak, kiemelkednek a fal síkjából. Tökéletesen imitálják a fa-, kő-, csempe- vagy mozaikburkolatokat. Fontos azonban, hogy a várt hatást csak akkor tudjuk elérni, ha megfelelően helyezzük fel és természetesen otthonunk színéhez passzoló falpaneleket választunk.

Amennyiben nem szakember végzi a panelok felrakását, úgy érdemes néhány fontos tanácsot górcső alá vennünk:

Milyen anyagokra van szükség 3D panel felhelyezése esetén?

  • nedves rongy és víz
  • tapétavágó kés, szike
  • vonalzó vagy vízmérték, ceruza a jelöléshez
  • 350-es szemcsenagyságú csiszolópapír
  • fugakereszt felrakástól függően
  • alapozó festék
  • ragasztó

A falpanelek előkészítése:

Fontos, hogy a paneleket legalább 48 órán át abban a környezetben kell tárolni, ahova fel szeretnénk őket rakni, ugyanis fel kell venniük az adott helyiség páratartalmát és hőmérsékletét. Kicsomagolás után ellenőrizd a panelek széleit, éleit, hogy hibátlanok-e, nincsenek-e meghajolva.

Mielőtt hozzákezdesz a panelek felragasztásához, azt javasoljuk, hogy jól gondold át, hogy melyik helyiségbe, milyen elrendezésben és stílusban szeretnéd őket viszontlátni a falakon. Először próbálgass: fektesd őket egymás mellé olyan alakzatban és dizájnban, ami tetszik. Egy kis könnyítés lehet, ha a falat előre, a panelek méretei alapján megjelölöd, körberajzolod, így a felhelyezésük is sokkal egyszerűbb lesz!

A burkolat előkészítése:

A falpaneleket lehetőleg sima sík felületre rakjuk fel, hiszen göcsörtös, egyenetlen falakon a munka is nehezebb lenne és ami fontosabb, a várt eredményt sem érnénk el, hiszen a panelek nem illeszkednének egymáshoz teljesen. A felület legyen száraz, tiszta, törmelék -és pormentes. Minden nagyobb hibát, lyukat vagy repedéseket javítsuk ki a munkálatok megkezdése előtt. Ha fényes vakolt vagy festett a falfelület, akkor azt a felrakás előtt durvára kell csiszolni, hogy a ragasztóval jól kenhető legyen.

A panelek falra helyezése:

Többféle opció is létezik a falpanelek elhelyezésére:

1. Összefüggő felület

Ebben az esetben nem használunk fugát a panelek közötti hézagok kitöltésére. A paneleket felhelyezés előtt egy rétegben érdemes lealapozni a kívánt színre. Miután megszáradt felvihetjük a ragasztót a hátuljukra, és így helyezzük szorosan egymás mellé az elemeket. A felesleges ragasztót vizes ronggyal töröljük le, de kerüljük a túlzott törölgetést, áztatást, mert az károsíthatja a panel felületét!

2. Csempeszerű mintázat

A paneleket úgy helyezzük egymás mellé, hogy tetszésünknek megfelelően, egyenletesen minimális 2-3 mm-es hézagokat hagyunk ki közöttük. Ehhez szükségünk lesz fugakeresztekre. Felrakás előtt a lapokat fesd le egy rétegben, száradás után pedig egyszerűen ragaszd a falhoz, követve a keresztek elhelyezkedését. Miután megszáradt a ragasztó, a keresztek eltávolíthatók, a panelek pedig festhetők.

 

Ha Te is kedvet kaptál megújítani otthonod, akkor válaszd a Tapetaposzter.hu falpaneljeit és add le rendelésed még ma ezekre az egyedülálló díszítőelemekre!

10.000 Ft visszajár, ha képet küld a felhasznált termékről!