Használati útmutatók
Webáruház
2020.02.26 13:14

Öntapadós fólia használati útmutató

Öntapadós fólia használati útmutató

Hétköznapi nevén öntapadós tapéta, hivatalosan öntapadó fólia, mivel az alapanyaga PVC fólia, aminek a hátoldala ragasztós. A vastagsága milliméter töredéke, így csak nagyon sima felületre használható. Szekrények, ajtók, csempék, ablakok, üvegek dekorálására szolgál.

Alapanyagának köszönhetően vízhatlan, vízálló, így tökéletesen használható fürdőszobába, konyhába is.

Az öntapadós tapéta hőállósága kb 80 fok. Így tűzhely közvetlen közelébe, ahol ennék magasabb hőmérséklet is lehet nem ajánlott.

 

Alapvetően 2 különböző fajtája van az öntapadós tapétának felhasználásuk szerint.

1. Az egyik a fa-márvány-kő és egyéb design mintás típus. Ezeknek az egyik felükön van a minta a hátoldaluk, a ragasztós felük egyszínű szürke, fehér. Ezeket javasoljuk bútorra, csempére, ajtóra…

Nem javasoljuk üvegre, ahol látszik mind a két oldala. Míg az egyik oldalon szép mintát látjuk addig a másik oldalról egy foltos szürkésfehér hátoldalt. A fényt teljesen lezárja, nem engedi át.

2. A másik az üvegre (ajtóüveg, ablaküveg) való öntapadós tapéta. Ennek mindkét oldala mintás, tehát felragasztva mind a két oldalról a minta látszik. A fényt részben átengedi, de átlátni nem lehet rajtuk. Homályos foltokat, árnyakat lehet rajta keresztül látni. Kivétel mikor nekitámaszkodik valaki az üvegnek, mert akkor lehet látni.

Az üvegre való öntapadós tapétát nem javasoljuk szekrényre, csempére bútorra… mert áttetszene alóla annak a színe, mintája.

Gyakorlati felhasználási útmutató az öntapadós fóliákhoz.

 Felhasználható: száraz, pormentes sima felületekre.

Szükséges szerszámok a feldolgozáshoz:

- olló, ceruza, mérőeszköz, éles barkácskés, puha ruha vagy műanyag simítókés

 Feldolgozás:

Méretre vágás: A pontos méretre vágáshoz segítséget ad a hátoldal négyzetrácsozása.

Ragasztás: Először körülbelül 15 mm-re húzzuk le a hátoldali védőpapírt, helyezzük el a dekorálandó felületre a fóliát majd a védőpapír fokozatos eltávolításával és egy puha ruhával vagy simítókéssel folyamatosan simítva helyezzük fel a fóliát a ragasztandó felületre. A rásimítás mindig középről oldalirányokban történjen.

Egyenes szélek, szegélyek borítása; körülbelül 1 cm-rel nagyobb méretre vágjuk a fóliát a dekorálandó felületnél, alacsony hőmérsékletű vasalóval tudjuk rásimítani a szélekre, szegélyekre. Fontos, hogy a fólia ne sérüljön! Ezért a vasaló és a fólia közé helyezzünk el egy puha kendőt. Barkácskéssel vágjuk le a felesleget.

Gömbölyű felületek borítására használjunk egy hajszárítót. A felmelegített fóliát feszítsük rá a felületre. A felesleges széleket felragasztás után egy éles késsel vágjuk le, a fólia szélét újra simítsuk le.

Hibák javítása Rosszul ragasztottam fel?

Lehetőség van arra, hogy felszedjük és újra ragasszuk. Óvatosan, hogy ne nyúljon meg a fólia, felszedjük a felületről és már jobban odafigyelve újra ragasztjuk (a fólia teljes tapadása csak órákkal a felvitelt követően alakul ki) - Légbuborékok vannak? Hegyes tűvel kiszúrjuk, a levegőt egy puha ruhával kipréseljük.

Tisztán tartás: Jellemzően elegendő langyos vizes puha ruhával áttörölni. Erősebb szennyeződés esetén mosogatószeres vízzel töröljük le, majd száraz ruhával töröljük át.

Eltávolítás: A szilárd felületekről viszonylag könnyen eltávolíthatóak. Erős tapadás esetén hajszárítóval melegítsük fel, így könnyebben eltávolítható. A ragasztó maradványokat alkoholos oldószerrel tudjuk eltávolítani.

 

Köszönjük, hogy nálunk vásárolt! Reméljük a termékkel elégedett és legközelebb is segíthetünk!

10.000 Ft visszajár, ha képet küld a felhasznált termékről!

Ajándék élményutalvány