Használati útmutatók
Webáruház
2020.02.25 17:35

Tapéta Használati útmutató

Tapéta Használati útmutató

Mérje fel pontosan a helységet, vegye figyelembe az ajtók, ablakok méreteit, számolja ki mennyi tapétára van szüksége. Fontos a pontos számolás, mert megmaradt tapétát nem áll módunkban visszavenni. Ha meg kevés lesz a tapéta plusz költség, idő újból beszerezni. Ha elfogyott már és nem sikerül a hiányzó tekercset beszerezni? Vagy épp egy új gyártásból sikerül venni és lesz egy minimális színárnyalat eltérés.

Minden tapétában benne van a gyártói címke, amin jelölve van a tapéta típusa, anyaga, legfontosabb utasítások. Ez segít a tapéta fajtájának meghatározásában, a helyes, szakszerű felhasználásban

Tapéta ellenőrzése

Cégünk csak I. osztályú, jó minőségű tapétát forgalmaz. Ennek ellenére előfordulhat, hogy az originált tekercsnél hibák jelentkeznek. Vizsgálja meg a tekercseket, cikkszámot, gyártási számot a felhasználás előtt. Egy falra csak azonos gyártási számú tekercseket ragasszon a színeltérés elkerülése végett.

Három csík felragasztása után vizsgálja meg a tapéta minőségét. Bármi hiba észlelése esetén hagyja abba a további munkát és jelezze a reklamációt. A gyártó és a kereskedők semmi esetben nem vállalják a három csíkon túli felragasztott tapéta árának megtérítését. Kérjük, őrizze meg a tapéta címkéket és mintadarabokat.

Biztonság

Ha valamit önmaga csinál sokszor improvizálnia kell. Kérjük azonban, hogy mindig ügyeljen a biztonságra. Soha ne álljon asztalra, székre, csakis erős kétágú létrára. A csúszásveszély miatt a lehullott ragasztós tapétadarabokat és ragasztófoltokat azonnal takarítsa fel. Az elektromos készülékeket, kapcsolókat, dugaljakat áramtalanítsa.

Tapétázandó felület

- Minél gondosabban végzi el az előkészítő munkákat, annál jobb eredményt várhat el a tapétázástól. Az alapnak tisztának, száraznak, simának, valamint teherbírónak kell lennie. A régi tapétát és a vízben oldódó festékeket maradéktalanul el kell távolítani. A régi diszperziós festékréteg szilárdságát ellenőrizni kell, ha pereg, vagy könnyen elválik a faltól le kell kaparni. A régi lakkréteget fel kell maratni és egy kötőoldattal (10% vízzel higított lemosható diszperzites festék) le kell festeni. A fal repedéseket ki kell tölteni az egyetlenségeket ki glettelni. A gletteléshez csak gipsztartalmú simító masszát használjon. Az erősen nedvszívó felületet higított ragasztóval, vagy mélyalapozóval bekenni.

- Tapétázáskor mindig ügyeljünk a helység hőmérsékletére. Az ideális hőmérséklet 18-20 Celsius fok. Ha alacsony a hőmérséklet, akkor a tapéta lassan szárad és esetleg foltos marad. Ha túl magas a hőmérséklet akkor túl gyorsan szárad a tapéta és a keletkező feszültség széttépheti az illesztéseket. Lehetőleg kerülje a huzatot is ugyanez okból.

Papír tapéta

A tapéta ragasztásához bármelyik jó minőségű normál tapétaragasztó ajánlható. A ragasztandó csíkokat mindig ugyanabba az irányba kell letekercselni és levágni. Az előre elkészített jó minőségű ragasztót egyenletesen kenjük fel a csíkok hátoldalára. A tapétát hátoldaluk felől 1/3-2/3 arányban visszahajtjuk.

A puhulási idő minőség és papírerőség szerint különböző. Az átlagos puhulási idő 3-4 perc. Ügyeljen arra, hogy minden csík azonos ideig puhuljon. A csíkokat mindig szélt a szélhez illesztve tegye fel átfedés nélkül. A tapétát a falon kefével simítsa le, ügyelve arra, hogy a fal és a tapéta közt ne maradjon levegő. A mintaillesztésre és a mintaismétlődésre mindig figyeljen oda. A fellépő ragasztófoltokat azonnal dörzsölés nélkül törölje le.

A tapéták a TÜV minősítés alapján nem tartalmaznak egészségre káros toxikus összetevőket, az EN 233 szabványban előírtaknak megfelelnek.

Hab és Vinyl tapéta

A tapéta ragasztásához jó minőségű erős „Extra” vagy „Speciál” tapétaragasztó ajánlott. A tapéták ragasztásához makulatúrapapír használata szükséges lehet. A ragasztandó csíkokat mindig ugyanabba az irányba kell letekercselni és levágni. Az előre elkészített jó minőségű ragasztót egyenletesen kenjük fel a csíkok hátoldalára. A tapétát hátoldaluk felől 1/3-2/3 arányban visszahajtjuk.

A puhulási idő minőség és papírerőség szerint különböző. Az átlagos puhulási idő 6-8 perc. Ügyeljen arra, hogy minden csík azonos ideig puhuljon. A csíkokat mindig szélt a szélhez illesztve tegye fel átfedés nélkül. A tapétát a falon kefével vagy tapétázó hengerrel simítsa le, ügyelve arra, hogy a fal és a tapéta közt ne maradjon levegő. A mintaillesztésre és a mintaismétlődésre mindig figyeljen oda. A fellépő ragasztófoltokat azonnal dörzsölés nélkül törölje le.

A tapéták a TÜV minősítés alapján nem tartalmaznak egészségre káros toxikus összetevőket, az EN 233 szabványban előírtaknak megfelelnek.

Vlies tapéta

A tapéta ragasztásához speciális „VLIES” tapétaragasztó használata ajánlott. A ragasztandó csíkokat mindig ugyanabba az irányba kell letekercselni és levágni. Kenjük be a falat, ahova a tapétát akarjuk tenni tapétaragasztóval. Egyszerre maximum 3 csík szélességben, melegebb vagy nagyon nedvszívó fal esetében kevesebb csík szélességben.

Csak a falat kell kenni, a tapétát nem!

A leszabott tapétát a falon lévő ragasztóágyba fektetjük. A csíkokat mindig szélt a szélhez illesztve tegye fel átfedés nélkül. A tapétát a falon kefével vagy tapétázó hengerrel simítsa le, ügyelve arra, hogy a fal és a tapéta közt ne maradjon levegő. A mintaillesztésre és a mintaismétlődésre mindig figyeljen oda. A fellépő ragasztófoltokat azonnal dörzsölés nélkül törölje le. A felesleget a mennyezetnél és a padozatnál vágókéssel eltávolítjuk. Felújításkor a tapéta szárazon, maradék nélkül eltávolítható.

A tapéták a TÜV minősítés alapján nem tartalmaznak egészségre káros toxikus összetevőket, az EN 233 szabványban előírtaknak megfelelnek

A legelterjetteb tapéta jelőlések

Tapéta jelőlések

10.000 Ft visszajár, ha képet küld a felhasznált termékről!