Bordűr, dekorcsík

Bordűr, dekorcsík

A bordűr a francia bordure szó magyarítása, amely szegélyt jelent. Sokszor a tapétát szegélyező dekorcsíkot nevezik bordűrnek, pedig ruhának, szőnyegnek, csempének is lehet bordűrje. Ha kevés a dekorációra fordítható összeg, egy bordűrrel meg lehet törni az egyszínűséget.

A dekorcsík legtöbbször két különböző felület határát szegélyezi, megteremti az átmenetet, vagy hangsúlyozza a különbséget két felület, két szín vagy 2 minta között. A szegélycsík használata egyszerű, az oldalon lejjebb görgetve további ötleteket talál, amelyek segíthetnek a bordűr kiválasztásában és felrakásában.

Immár 12 éve, hogy a kibertérben is értékesítünk, és azon igyekszünk, hogy színesebbé, hangulatosabbá tegyük több ezer család otthonát, és ezáltal szebbé tegyük az életüket is. Családi vállalkozásként tudjuk, milyen jó érzés egy meghitt, barátságos otthonba hazamenni, és örülünk, ha ennek mi is részesei lehetünk az Önök otthona esetében is.

A bordűrt változatos helyeken és módokon lehet alkalmazni, például egy ablak körül, a székek mögött, a hálószobában az ágytámla vonalában. Nem csak dekorálni lehet egy szegélycsíkkal, hanem védeni is lehet vele a falat vagy tapétát, ahol nagyobb veszélynek van kitéve, mint például a székek háttámlájának esetében. Gyerekszobát vagy játszósarkot is lehet mesefigurás bordűrökkel dekorálni, és ha a gyerkőc megunja, csak a szegélyt kell lecserélni.

 

A bordűrök és dekorcsíkok kreatív felhasználásai

A sablonos, megszokott, a tapéta és a festés határán húzódó szegélycsík mellett számos ötletes és praktikus dekorációt lehet készíteni a bordűrtapéták segítségével. 

A csíkokat nem csak vízszintesen, hanem függőlegesen vagy átlósan is el lehet helyezni, vagy be lehet vele keretezni egy ablakot, ajtót, előszobafalat vagy tükröt. Kerülhet egy íróasztal, egy szekrény vagy polc fölé dekorációként. 

Egy dekorációs csík készülhet sokféle, kreatívan alkalmazott anyagból a legkülönfélébb mintákkal. 

Webáruházunkban kétféle bordűr kapható, az öntapadós bordűr és a hagyományos kivitel, mindkét alkategórián belül többféle minta közül választhat. Ha a menüben a Bordűr, dekorcsík menüpontra kattint, kiválaszthatja, hogy öntapadós vagy hagyományos szegélycsíkot szeretne, vagy a két alkategória alatt végiglapozhatja az összes bordűrt. Ha alkategóriát választ, az alkategória oldalán további szűrőket is be tud állítani, mint például a szállítási idő, a gyártó, az anyag, a minta/stílus, a szín és a szélesség vonatkozásában.

A kiválasztott szegélycsíkot egy kattintással a kosárba teheti, majd a képernyőn megjelenő instrukciókat követve meg is rendelheti azt.

 

Hogyan tegye fel a bordűröket?

A bordűrök nagy előnye, hogy felrakásukhoz nem kell szakember, és nem kell a festés vagy tapétázás határidejéhez igazodni, mivel utólag is kivitelezhető, illetve a megunt szegélycsík bármikor lecserélhető:

A felhelyezés lépései:

  • Tervezze meg a bordűr helyét, mielőtt a ragasztáshoz nekikezdene
  • Húzzon ceruzával egy vezető segédvonalat, amelyhez majd a csíkot illeszteni tudja
  • Ha szükséges, például tapétázott fal esetén, használjon kifejezetten a bordűrökhöz fejlesztett ragasztót
  • Ha nem öntapadós kivitellel dolgozik, csak egy-két csíkot kenjen be egyszerre 
  • Öntapadós szegélycsík esetén a hordozópapírt apránként, 20-30 centinként távolítsa el, hogy az összeragadást elkerülje
  • Az illesztésnél törekedjen a pontosságra
  • A felragasztás után száraz ronggyal vagy szivaccsal simítsa ki a bordűrt, a közepétől a szélek felé.
Rólunk mondták