Blog
2022.06.20 10:00

Mennyezet tapétázása

Mennyezet tapétázása

Épületek, otthonunk belső tereinek díszítésére egyre több lehetőség kínálkozik. Ilyen többek között a mennyezet tapétázása is, erről ejtünk mai blog cikkünkben néhány szót és adunk tippeket a megfelelő tapéta kiválasztásához és, hogy mire kell figyelni mennyezeti tapétázás esetén.

 

A helyiségek mennyezete jól lát­ható felület, a lakás kialakításától függően, például egy amerikai konyha esetén egy egybefüggő felület, ezért fontos a jó összhatás elérése. A megfelelő tapétával a plafon is tökéletesen dekorálható és javítja a helyiségek képét és hangulatát. 

Fontos azonban néhány szabályt betartanunk és ügyelni a részletekre a felület előkészítését és ragasztást illetően. Vegyük figyelembe a fali tapéták mintázatát és színét, valamint azt se felejtsük el, hogy a mennyezeti tapéták másként hatnak, mint a függőleges falon.

Miért ideális a mennyezeti tapéta?

A jól megválasztott tapéta színárnyalata megváltoztatja érzetünket a szoba magasságáról. Hidegebb, világos színek nyújtják a teret, tehát érdemes ilyen összeállításokban gondolkodni, ha optikailag tágítani szeretnénk a teret. 

Mire érdemes figyelni?

Szennyeződések:

A mennyezeti tapétát teljesen más külső behatások érik, mint a falra ragasztott társaikat. A plafon ritkán koszolódik, a por nem tapad meg rá, azonban esetükben számolni kell a felszálló párával, vízgőzzel, dohányfüsttel, pláne, ha olyan helyiségbe választjuk meg, ahol ezen tényezők előfordulhatnak. Káros hatásaik révén a tapétát megsárgítják, sötétítik.

Ragasztás:

Ilyenkor mérvadó a tapéta nehézsége és a ragasztó keverési aránya. Ügyeljünk rá, hogy minél nehezebb a tapéta, annál sűrűbb legyen a ragasztó.

Felület megtisztítása:

A tapétázandó felületet a régi festékektől, tapétáktól, meg kell szabadítani, majd ezután kezelni: tisztítani és alapozni. Egyenetlen felületeket szintbe kell hozni, hogy a tapéta felhelyezésénél ne okozzanak gondot az esetleges mélyedések, kitüremkedések.

Munkamegosztás:

Különö­sen hosszabb sávok esetén a felragasztás mindenképpen két emberes munka, így megakadályozható a tapéta elcsúszása és megnyúlása.


A Tapetaposzter.hu széles választékával, több tucat stílusával segít, hogy megtaláld otthonod legújabb díszítőelemeit, ha Te is egy kis csavart vinnél a lakás arculatába!

10.000 Ft visszajár, ha képet küld a felhasznált termékről!

Ajándék élményutalvány