Blog
2022.03.08 08:00

Tavaszi megújulás otthon - a fény és a színek harmóniája

Tavaszi megújulás otthon - a fény és a színek harmóniája

Beköszöntött március, a tavasz első hónapja, ilyenkor sokunkban nagy remények, a változás és változtatás iránti igény fellobban: így természetesen a lakásfelújítás és otthonunk belső tereinek átalakítása is szóba kerülhet. Nincs is tökéletesebb időszak erre, mint amikor a vibráló fények és napsütés segít meghatározni személyiségünkhöz és falainkhoz leginkább passzoló színeket és kiválasztani a színben és minőségben is legtökéletesebb tapétát, amit otthonunk érdemel.

A TV2 Több, mint testőr műsorában is bemutattuk, hogy milyen módon dobhatod fel lakásod a Tapétaposzter.hu segítségével.

Vegyük is sorra a mérlegelendő tényezőket a színek kiválasztásakor:

Természetes fény:

Fontos észben tartanunk azonban, hogy nem elég csupán a fény befolyásoló hatásáról annyit tudnunk, hogy világos helyiségekbe sötétebb árnyalatokat is válaszhatunk, sötétebb helyiségekbe pedig világosabbat. Figyelembe kell vennünk a természetes fények jelenlétét az adott szobában, ami évszakonként eltérő, másfelől a szoba megvilágítását is számításba kell venni, hiszen nem mindegy az sem, hogy egy mennyezeti lámpa, vagy sok kisebb fényforrás világítja meg a teret - a színek különböző fényviszonyok mellett máshogy hatnak. Ezentúl a berendezési tárgyaink, bútoraink is megemlítendők, mint kiegészítő elemek, ezek árnyalatait is mérlegelnünk kell, ha a tökéletes színhatást szeretnénk elérni.

A szobák tájolása:

Észak:

Az északi fekvésű helyiségek gyakran komorak, bennük szinte egész nap szürkület, vagy a hideg fények dominálnak. Amennyiben javítanánk ezen szobák hangulatán, akkor érdemes a halványabb színekkel kísérleteznünk, ugyanis ezek melegítenek a leginkább. Kisebb szobák esetén például rózsaszínes, vagy citrom árnyalatokat használhatunk, tágasabb terekben a sötétebb, így a barna, vagy lila színek is kiváló választások lesznek.

Dél:

A déli fekvésű helyiségek esete nem okoz fejtörést, hiszen ezekbe a szobákba szinte a késő délelőtti óráktól egészen estig egyenletes természetes fény árad be, amely tökéletes színharmóniát kölcsönöz a falaknak. Javasolt kihasználni ezt az előnyt és a fényes, tágas tereket élénk, vibráló színekkel, akár pirossal díszíteni. Amennyiben szeretnénk, ha a szoba még tágasabbnak és letisztultnak hasson, maradhatunk a jól bevált fehérnél is.

Kelet:

A keleti fekvésű szobákat a reggeli órákban sok szürkés árnyalatú napfény éri. Ennek hatására a kékes, zöldes színek vibrálnak, megtöltik élettel a teret. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy ez az élénkség a délutáni órákra jelentősen csökken. Berendezkedhetünk sötétebb bútorokkal, textíliákkal, hogy a kontraszttól a fal és a helyiség világosabbnak tűnjön.

Nyugat:

A nyugati fekvésű szobákat kevés napfény éri a reggeli órákban, a délután azonban bőséges sárgás és narancsos árnyalatokat kölcsönöz a falaknak, a vörös árnyalatai lesznek a dominánsak, élénkebbek. Ilyen helyiségekben egy sárgászöld szín jó választás lehet, ugyanis a nyugati fénytől a zöld tartalom csökken, kiemelve a sárga ragyogását.


Most már minden készen áll, hogy a tavaszi napsütést és képzelőerődet kihasználva belefogj az újításokba! Fedezd fel a Tapetaposzter.hu széles kínálatát és kezdődjön a megújulás!

10.000 Ft visszajár, ha képet küld a felhasznált termékről!