Raktár kisöprés miatt több termékünk 50-60-70% engedménnyel elvihető!

Blog
2022.04.19 08:00

Az Art Deco művészete

Az Art Deco művészete

Időtlen, káprázatos, csillogó és fényűző. Talán így tudnánk jellemezni az Art Deco stílusirányzatát, amely még ma is a legtrendibb lakberendezési stílusok közé tartozik. Mai blog cikkünkben ezt a ma reneszánszát élő stílust fogjuk bemutatni és inspirációt nyújtani a modern lakberendezést és tapétázást illetően, amely területen most újra fénykorát éli a műfaj.

Mi is az az Art Deco?

A francia eredetű szó az I. világháború előtt kialakult és virágkorát élő időszakra utal, ahol a pompa, a csillogás volt a meghatározó. Elsősorban egy iparművészeti irányzatként reflektálhatunk rá, azonban a festészetben, szobrászatban, építőiparban, de még a filmművészetben is markáns jegyeket hordozott. Franciaországban az 1920-as években volt domináns, azonban 1930-ra berobbant a tengerentúlon, de felül Európa-szerte és Kínában is teret nyert. Az Amerikai Egyesült Államokban kimagasló sikert aratott, gondoljunk csak a fényűző patrikra, ahol hatalmas tollas, gyöngyös ruhákban táncoltak charlestonra a hölgyek, míg a kalapos férfiak szivarjaikat szívták a szaxofonozó együttes mellett.

Az Art Deco volt az első igazán nemzetközi stílus, amely a II. világháború után, a modernizmus megjelenésével kezdett a háttérbe szorulni.

Jellemző stílusjegyek

Elsősorban a francia szecesszió elemeit viselte magán a stílus, de a kubizmus, a konstruktivizmus és a futurizmus vonásai is megfigyelhetők a művészetében.

Az Art Decot elsősorban a geometriai formák, egyenes vonalvezetés, az erős, merész színvilág, valamint a pazar díszítőelemek és tárgyak jellemzik.

Az egzotikus, egyiptomi motívumok és tárgyak, de a márvány szintén a stílus fontos elemeit képezik. Kedvelt anyag még a diófa és ébenfa is. A megmunkált anyagok közül az alumínium, de a bronz is gyakori választások az ilyen stílusban kialakított otthonokban.

Az Art Deco megvalósítása otthonunkban

Ki ne szeretné a világos tereket és a napfényt az otthonában? Bizonyára mindnyájan szeretjük, azonban az Art Deco stílus megvalósításához ez nem esszenciális tényező, mivel a stílus élénk színvilága, formái egy vibráló környezetet teremtenek. A tapéta kiemelkedő szerepet játszik ezen stílus megvalósításánál. Legfőképp szögletes, geometriai formákat ábrázoló, virágos, mintás, vagy arany formákat ábrázoló tapétákkal, antik hatású bútorokkal tökéletesen megtestesíthetjük az 1920-as évek Art Deco stílusát.

A modern Art Deco

Mint minden visszatérő divat, az Art Deco is igyekszik lépést tartani a mai kor meghatározó divatjával, elemeivel. Manapság a zöld és piros szín is kiemelkedő, zebra, vagy tigris mintával kombinálva. Emellett gyakoriak még a különleges, köves csillárok, a sötét bőr, vagy bársony kanapék, amely tökéletesen idézi meg a múlt század hedonista életérzését.


Ha Te is egy elegáns, letisztult, mégis túldíszített otthonra vágysz és szeretnél valami újat kipróbálni, akkor válaszd a Tapetaposzter.hu óriási kínálatát, ahol több tucat Art Deco jegyeit hordozó tapétát találhatsz.

10.000 Ft visszajár, ha képet küld a felhasznált termékről!

Ajándék élményutalvány