Raktáron lévő poszterek kiárusítása! Oriási engedménnyel Készletről!

Blog
2022.05.20 13:00

Tapéta ápolása - A falradírozási technika

Tapéta ápolása - A falradírozási technika

Te is gyakran bajban vagy a tapéta tisztántartásával? A fal a lakásunk olyan felülete, ami akarva-akaratlanul is koszolódik egy idő után, elsősorban a konnektorok, villanykapcsolók környékén, de megtapogathatja a gyerkőc, de Te is összekenheted véletlenül valamivel. Most mutatunk egy egyszerű, mégis hatásos házi praktikát, amivel percek alatt újjá varázsolhatod a falaid, anélkül, hogy el kellene távolítanod a tapétát - ez pedig a falradírozás művészete!

A falradírozás régebbi időkre nyúlik vissza. Már a XVIII-XIX. századokban elterjedtté vált az uralkodók és nemesek lakta paloták és nagypolgári lakások esetében. Ezen épületek belső tereit akkoriban leginkább tapétával díszítették, ami gyakran piszkolódott az akkor még fejletlen fűtési rendszer miatt - a kandallókból kicsapódó hamu lerakódott a falfelületeten. Az persze igen költséges és időigényes lett volna, ha minden szezonban tapétát kell cserélni ezen fűtésből származó koromtól szennyeződött helyiségekben. Erre született meg a tökéletes, falradírozási eljárás, amely amellett, hogy újjá varázsolja a felületeket, enyhén fertőtlenítő hatással is bír.

Miből készül a falradír? 

A falradír egy sűrűre felfőzött csiriz (meleg víz és liszt elegyéből készült ragasztóanyag), melyhez némi réz-szulfátot kell adagolni, annak csíraölő hatása miatt. Ez az anyag kiváló a penészes tapéta tisztítására, hiszen penészölő hatású.

Mára természetesen a falradír egy modernebb, kis mosogatószivacs szerű típusa is könnyedén beszerezhető üzletekben, azonban ha a hagyományokat követnéd, vagy éppen elfogyott a szupermarketben, Neked pedig nagy szükséged lenne rá akár nyitvatartási időn kívül, megmutatjuk, hogy hogyan tudod saját magad is elkészíteni és milyen kellékekre lesz szükséged.

Hogyan készíts otthon falradírt?

Mire lesz szükséged?

  • acél, vagy zománcozott lábas
  • fakanál
  • 1 liter víz
  • 5 dkg réz-szulfát
  • 1 kg “nullás liszt” (rétesliszt, kuglófliszt)
  • opcionálisan: mosószer

 

Öntsd a lábasba a vizet, majd oldd fel benne a réz-szulfátot és az így kapott oldatot forrald fel a tűzhelyen. Forrás közben, állandó kevergetés mellett a folyadékhoz adagold óvatosan a lisztet (amennyiben mosószert is alkalmazol, azt még a liszt előtt keverd a folyadékhoz). Ügyelj rá, hogy csomómentes legyen a massza, hiszen ekkor lesz a falradír minősége megfelelő és használható. Amint kihűlt a massza, azonnal használható is. A gyúrható agyagból gombócot formálunk és a piszkos felületen görgő mozgásokkal enyhén rágyúrjuk a falra úgy, hogy a falradír a tapétáról és a falról a szennyeződést összeszedje.

Meddig használható a házi falradír?

A radír természetesen addig használható, amíg kellő mennyiségű szennyeződést össze nem szed magára, ez használat közben látszódni fog.

A falradír kiválóan eltávolítja a  zsírkréta, korom, olaj és tintafoltokat. Amellett, hogy egyszerű, gyors tisztítási lehetőséget biztosít, még élvezhető is!


Arra az esetre is van egy jó tippünk, ha a tapéta már semmiképp nem menthető és egy új beszerzésére van szükség: ez pedig a Tapetaposzter.hu, ahol tapéták, fotótapéták, poszterek, falpanelek, matricák széles kínálata vár!

10.000 Ft visszajár, ha képet küld a felhasznált termékről!

Ajándék élményutalvány