Raktáron lévő poszterek kiárusítása! Oriási engedménnyel Készletről!

Blog
2022.06.03 10:00

A szőnyegek története

A szőnyegek története

Mára már számos szőnyegtípussal találkozhatunk az üzletekben, különböző helyiségekbe való, különböző anyagokból készült szőnyegektől kezdve a mintás, rojtos, fonott, fali szőnyegekig. Mai blog cikkünkben a szőnyegek eredetéről és készítéséről ejtünk néhány szót.

A szőnyeg eredete

Tulajdonképpen már az ősidőkben elindult a szőnyeghasználat. Az ősemberek idejében a szőnyeg nem csupán esztétikai szempontból volt fontos, de funkciója: a kor emberei barlangjaik talajára állatbőrt terítettek a komfortosabbá tétel és melegen tartás érdekében.

A szőnyeg eleinte tehát állatbőrből készült, az emberek később jöttek rá, hogy a gyapjú, valamint a növényi szálak is alkalmasak szőnyegkészítésre. A keleti szőnyegek is zömével gyapjúból készültek, azonban egyes feltárások arra utalnak, hogy a XVII. században már selyemből is előállították őket, melyek luxuscikknek számítottak és legfőképp imádkozások alkalmával használták őket.

A tudatos szőnyegkészítés a kézi csomózású/kötésű szőnyegekkel feltehetően Ázsiából, azon belül pedig Türkmenisztán területéről ered, ahol elsősorban az állattartó, nomád pásztorok foglalkoztak szőnyegkészítéssel, ugyanis rendkívül praktikus volt számukra a vándorló életmód során: nappal fel lehetett tekerni és így könnyedén szállítani a lovakon, az éjjeli letáborozás alkalmával, leterítve pedig meleget szolgáltatott.

A legrégebbi kézi csomózású szőnyeg, az úgynevezett “Pazirik” szőnyeg, az egyik legkorábbi, örmény szőnyeg alkotás, amely időszámításunk előtti V. századból ered a Délnyugat-Kaukázus területéről.

A keleti, kézi csomózású szőnyegek kereskedelmi központja Bakhara városa volt, ez a mai Afganisztán területén található. A "bakhara" név kuriózumnak számított, ugyanis a kézicsomózású szőnyeg egyedül Bakhara városában volt megtalálható. A szőnyegek díszesek voltak, egyes törzsi jeleneteket, motívumokat, úgynevezett “göl”-öket ábrázoltak. A "göl-minták" száma megegyezik a törzsek számával, valamint mindig segít azonosítani az adott törzset, hiszen a rajtuk ábrázolt rituálék, díszítések csak az adott népcsoportra jellemző.

Úgy tartják a szőnyegszövés az ázsiai népek, azon belül indiaiak, örmények, törökök főbb mestersége volt, Európában a déli, mediterrán országok (például Portugália, Spanyolország, Görögország) kivételével nem igazán űzték a foglalkozást, ott csupán mint Közel-Keletről érkező import áru, terjedtek el. Később az angolszász területeken is hódított a szőnyegkészítés: az 1600-as évek Angliájában is megindult a tömeggyártásuk, valamint a tengerentúlon a kézi szövésű szőnyegek mellett megjelentek a rongyszőnyegek is. Sőt, az első szőnyegszövő üzem 1791-ben, Philadelphiában nyitotta meg kapuit.

A keleties, színes, mintás szőnyegek egészen a XX. századig igen népszerűek és meghatározóak voltak a háztartások életében, azonban a “nyugatias”, letisztultabb, egyszínű szőnyegek egyre nagyobb térhódításnak örvendnek letisztultságuknak köszönhetően, hiszen bármely lakás szegletét könnyebben díszítheti egy modern darab, mint bohémabb társaik.

 

Fedezd fel a Tapetaposzter.hu széles szőnyegkínálatát és találd meg otthonod legújabb ékkövét, legyen szó a lakás bármely helyiségéről! Válogass több tucat stílus közül, válassz az otthon hangulatához, a tapétáid mintázatához passzoló darabokat!

10.000 Ft visszajár, ha képet küld a felhasznált termékről!

Ajándék élményutalvány